Tym razem zamiast treningu przedstawiam Wam propozycje na przepyszny obiad. Potrawy są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. W momencie kiedy rozpoczynasz regularne treningi, stosowanie diety jest równie ważne w osiągnięciu zamierzonych rezultatów. Wszystkie dania przygotowała moja przyjaciółka Asia. Zapraszam do kulinarnej uczty;-)
Przystawka
Talarki z cukinii
·
bułka tarta
·
2 jajka
·
ser żółty
·
ser parmezan
·
pomidor
·
cukinia
·
sól,
·
pieprz
Przygotowanie
Przygotowanie
Cukinię kroimy w talarki, następnie jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Mieszamy bułkę tartą z parmezanem. Przygotowujemy blaszkę i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na blaszce ,lekko skrapiamy oliwą. Bierzemy cukinię i zanurzamy ją w jajku, a następnie w bułce tartej z jednej i drugiej strony. Układamy na blaszce. Następnie kroimy pomidora w plasterki i układamy po jednym plasterku na każdej cukinii, posypujemy startym żółtym serem i doprawiamy wedle gustu. Wkładamy na 20 minut do rozgrzanego od 180 do 200 stopni piekarnika
Zupa
Krem z selera naciowego z grzankami
Składniki
·
2 selery naciowe
·
jogurt naturalny grecki
·
ser pleśniowy turek typu niebieski
·
natka pietruszki
·
cebula
·
pół litra bulionu drobiowego
·
łyżka masła
·
ciemny chleb
·
pieprz
·
sól
Przygotowanie
Do garnka wkładamy masło, cienko poszatkowany seler i cebulę. Dusimy na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną i miksujemy blenderem. Dodajemy pół sera i trzy łyżki jogurtu, ponownie miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kroimy chleb, odkrajamy skórki i dzielimy na trójkąty. Pozostałą część sera rozgniatamy widelcem z łyżką jogurtu, dodajemy do tego poszatkowaną pietruszkę i doprawiamy. Smarujemy tym grzanki z dwóch stron i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika do momentu aż się zarumienią i podajemy z zupą.
Składniki
·
1 duża cukinia
·
1 opakowanie krewetek tiger 250g
·
1 pomidor
·
ząbek czosnku
·
imbir
·
skórka startej limonki(połowa)
·
pół szklanki orzeszków ziemnych bez soli
·
1 łyżka sosu sojowego
·
1 łyżka mąki ziemniaczanej
·
1 łyżka cukru
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinię pokroić na pół, wydrążyć środek i posmarować dwie połówki oliwą. Piec około 35 minut do momentu aż zmiękną. Do miski włożyć krewetki, dodać łyżkę sosu sojowego, wyciśnięty ząbek czosnku, skórkę z limonki, imbir(około 2 łyżeczki) i wymieszać. Orzeszki lekko zarumienić na patelni. Pomidora sparzyć , obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki, wybrać miąższ i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i włożyć pomidory oraz posiekaną wydrążoną cukinię, doprawić lekko solą, dodać krewetki i obsmażyć. Następnie dodać jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia i skropić sokiem z połowy limonki. Wyciągnąć połówki cukinii z piekarnika, włożyć do nich farsz, posypać na górze orzeszkami i wstawić do piekarnika na 15 minut
Składniki
·
jogurt naturalny
·
laska wanilii
·
herbatniki
·
truskawki lub inne owoce sezonowe
·
cukier waniliowy
Do miseczki kruszymy herbatniki. Jogurt naturalny mieszamy ze startą wanilią. Owoce miksujemy z odrobiną cukru waniliowego i dodajemy warstwowo do miseczki. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Smacznego!!!!