poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Smacznie i zdrowo;-)


Tym razem zamiast treningu przedstawiam Wam propozycje na przepyszny obiad. Potrawy są bardzo zdrowe i niskokaloryczne. W momencie kiedy rozpoczynasz regularne treningi, stosowanie diety jest równie ważne w osiągnięciu zamierzonych rezultatów. Wszystkie dania przygotowała moja przyjaciółka Asia. Zapraszam do kulinarnej uczty;-)

Przystawka
Talarki z cukinii


Składniki

·        bułka tarta
·        2 jajka
·        ser żółty
·        ser parmezan
·        pomidor
·        cukinia
·        sól,
·        pieprz 






Przygotowanie

Cukinię kroimy w talarki, następnie jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem. Mieszamy bułkę tartą z parmezanem. Przygotowujemy blaszkę i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na blaszce ,lekko skrapiamy oliwą. Bierzemy cukinię i zanurzamy ją w jajku, a następnie w bułce tartej z jednej i drugiej strony. Układamy na blaszce. Następnie kroimy pomidora w plasterki i układamy po jednym plasterku na każdej cukinii, posypujemy startym żółtym serem i doprawiamy wedle gustu. Wkładamy na 20 minut do rozgrzanego od 180 do 200 stopni piekarnika


   
Zupa                                                               

Krem z selera naciowego z grzankami


Składniki

·        2 selery naciowe
·        jogurt naturalny grecki
·        ser pleśniowy turek typu niebieski
·        natka pietruszki
·        cebula
·        pół litra bulionu drobiowego
·        łyżka masła
·        ciemny chleb
·        pieprz
·        sól



  
 Przygotowanie

Do garnka wkładamy masło, cienko poszatkowany seler i cebulę. Dusimy na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną i miksujemy blenderem. Dodajemy pół sera  i trzy łyżki jogurtu, ponownie miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie kroimy chleb, odkrajamy  skórki i dzielimy na trójkąty. Pozostałą część sera rozgniatamy widelcem z łyżką jogurtu, dodajemy do tego poszatkowaną pietruszkę i doprawiamy. Smarujemy tym grzanki z dwóch stron i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika do momentu aż się zarumienią i podajemy z zupą.



Danie główne

Cukinia nadziewana z krewetkami


Składniki
·        1 duża cukinia
·        1 opakowanie krewetek tiger 250g
·        1 pomidor
·        ząbek czosnku
·        imbir
·        skórka startej limonki(połowa)
·        pół szklanki orzeszków ziemnych bez soli
·        1 łyżka sosu sojowego
·        1 łyżka mąki ziemniaczanej
·        1 łyżka cukru



Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinię pokroić na pół, wydrążyć środek i posmarować dwie połówki oliwą. Piec około 35 minut do momentu aż zmiękną. Do miski włożyć krewetki, dodać łyżkę sosu sojowego, wyciśnięty ząbek czosnku, skórkę z limonki, imbir(około 2 łyżeczki) i wymieszać. Orzeszki lekko zarumienić na patelni. Pomidora sparzyć , obrać ze skóry i pokroić na ćwiartki, wybrać miąższ i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i włożyć pomidory oraz posiekaną wydrążoną cukinię, doprawić lekko solą, dodać krewetki i obsmażyć. Następnie dodać jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia i skropić sokiem z połowy limonki. Wyciągnąć połówki cukinii z piekarnika, włożyć do nich farsz, posypać na górze orzeszkami i wstawić do piekarnika na 15 minut



Deser

Składniki

·        jogurt naturalny
·        laska wanilii
·        herbatniki
·        truskawki lub inne owoce sezonowe
·        cukier waniliowy















Przygotowanie

Do miseczki kruszymy herbatniki. Jogurt naturalny mieszamy ze startą wanilią. Owoce miksujemy z odrobiną cukru waniliowego i dodajemy warstwowo do miseczki. Odstawiamy do lodówki na godzinę.


 

                                                
                                                                 Smacznego!!!!